Door welke omstandigheden dan ook kan het voorkomen dat de overledene wonden heeft. Deze worden door ons verzorgd op de zelfde wijze als bij levende personen. Hierdoor wordt zoveel mogelijk voorkomen dat er bacteriën het lichaam binnen kunnen treden. Indien er wonden op het hoofd, in het gezicht, nek, of op de handen zijn dan worden deze eerst verzorgd. Eventueel kunnen wij deze wonden na het verzorgen camoufleren. Op deze wijze wordt niet alleen de wonden voor het zicht onttrokken, ook heeft dit afsluitende werking. Ook hierbij gebruiken wij speciaal ontwikkelde producten. Vanzelfsprekend worden de wonden eerst goed schoongemaakt en ontsmet.
Wonden kunnen op verschillende wijze worden verzorgd.
Skinseal;
Bij grotere wonden, welke niet bedekt kunnen worden door bijvoorbeeld zwachtels of pleisters, maken wij gebruikmaken van skinseal. Dit is een product welke ook bij grotere incisies wordt gebruikt na een operatie. Voordelen van dit product t.o.v. hechten is dat er geen lichaamsvocht (in de zin van bloed of wondvocht) maar kan lekken in de kleding van de overledene. De voordelen t.o.v. het gebruik van wondlijm is dat de wond elastisch blijft. Door gebruik van wond lijm komt er een hardere laag over de wond na het opdrogen van deze lijm. Vooral bij het aankleden van de overledene kan deze hardere laag breken of loslaten. Deze methode wordt niet gebruikt op het hoofd, gezicht, nek of handen.
Hechten;
Snijwonden of diepere wonden, niet groter dan ca.15 cm, worden door ons gesloten d.m.v. hechten en vervolgens verbonden met pleister, zwachtels of skinseal.
Wondlijm;
Wondlijm wordt gebruikt bij snijwonden en diepere wonden op het hoofd, in de nek, het gezicht en op de handen. Voordelen van wondlijm t.o.v. skinseal en hechtingen is dat wondlijm zich goed laat camoufleren. Wondlijm is sowieso transparant.
Schaafwonden;
Bij schaafwonden gebruiken wij een vloeibare pleister. Waarschijnlijk kent u dit wel. Een spray welke een dun hechtmiddel op de wand sprayt. Hierdoor wordt de wond afgesloten en beschermd tegen bacteriën. Ook deze is transparant en laat zich goed camoufleren.
Wonden(tjes) na het verwijderen van infusen/lijnen;
Het kan voorkomen dat tijdens een opname in het ziekenhuis, verzorgingshuis o.i.d. infusen, diepe lijnen zijn aangebracht. Er zijn vele verschillende soorten infusen en lijnen. Als deze worden verwijderd tijdens de lichaamsverzorging blijft er een wond(je) achter. Ook deze dienen verzorgd te worden om eventuele bloed verlies te voorkomen. Vooral bij overledene welke bloedverdunners toegediend hebben gekregen is het een must om deze infuus/lijn wondjes te dichten. Bij infuus wondjes wordt wondlijm gebruikt. Deze infusen worden meestal op de hand of arm aangebracht. In sommige gevallen, zoals diepere lijnen welke in de aders wordt ingebracht, volstaat wondlijm niet. Vaak wordt deze wonden met 1 hechting gesloten.
Deze behandeling kan zowel in een verzorgingsruimte van een mortuarium of uitvaartonderneming als thuis worden uitgevoerd.